Followers

20110725

Bicara Allah: Terjemahan surah an-Nas

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =) Waaah lama tak update belog, asif readers. Terlalu banyak komitmen lain yang hendak diuruskan. Lepas ni mungkin saya akan meninggalkan anda lagi sebab komitmen terhadap bulan Ramadhan pula kan. Baru-baru ni saya pergi ke Perlis; thanks kepada penghuni IPG Kampus Perlis, memang best. Dapat jugak saya tengok sawah padi T____T 


Oh, btw, ada yang tanya saya, saya lukis pakai apa and so on. Saya just guna Paint; if dulu, saya guna Paint Tool SAI tapi lepas tu dah expired, saya guna Paint je. sob sob. Tapi saya lagi suka guna Paint Tool SAI, lagi smooth. =) Sorry ye saya tak dapat nak blogwalking macam dulu nak reply comment and sewaktu dengannya, saya just boleh online fb je lagi cepat. so, ada apa-apa terjah saya dekat fb ye readers ^___^


Lawatan ke Perlis (CLICK HERE)


Saya dapat update yang simple2 je sekarang ni, jom ikuti bicara Allah dalam surah an-Nas.

@Bicara Allah: Terjemahan surah al-Fatihah



owh saya hampir terlupa; ada sedikit freebies dekat sini; desktop wallpaper. selamat menyambut Ramadhan =)


Ahlan Wasahlan Ramadhan =)



p/s: insyaallah; usaha yang sedikit ini dapat membantu kita semua memahami maksud-maksud bicara Allah dalam kitab-Nya. Jangan biarkan 114 surat cinta-Nya menjadi sia-sia. =) Waallahu'alam.

Syukran Jazilan for reading

20110713

Wordless Wednesday-Poster: Bukan orang suci

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =) Update di tengah malam.

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description. (Answers.com)






(nak letak description jugak =P)


Berapa  kali pun aku terjatuh, aku akan tetap kembali bangun. Aku hidup bukan semata-mata cinta manusia tapi keutamaanku adalah cinta Illahi. Berapa kali pun, aku menyendiri memencilkan diri kesedihan, aku tetap ingin ceria kembali menggenggam cinta Illahi. Sungguh, aku tak mampu hidup tanpa cinta-Nya. Biar pun aku bukan orang suci kerana terpalit dosa & noda, aku tetap ingin mencintai DIA.


We are supermuslimah! =)

p/s: dosa menggunung; kita bukan orang suci. Maka mohonlah pada DIA, sucikan hati agar mendapat ketenangan dalam mencintai-Nya. 


Syukran Jazilan for reading

20110708

Ikhtilat 7: Bagaikan bertukar baju

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =) This semester terlalu sibuk, saya mohon maaf if saya tak sempat nak update, ramai yang tanya, so sorry dear. Saya inform awal-awal. =) Kepada adik-adik yang ambil exam besar macam UPSR, PMR & SPM, rajin-rajin lah berusaha and capai kejayaan. Perjalanan kita terlalu panjang lagi jangan mess dengan benda-benda yang tak penting ye =) 


Kita tidak boleh mencintai orang lain sebelum mencintai diri sendiri. Dan kita tidak boleh mencintai diri sendiri sebelum kita mencintai Allah!

(Drawing sekadar ilustrasi)

Kebanyakan kita:



Seseorang yang terlalu mudah mendapatkan cinta, suatu hari dia akan mengalami kesukaran untuk mendapatkan cinta sejati.


Datang dan pergi. Bertukar ganti. Bersilih ganti. Yang lama menjadi sejarah. Kemudian mencari yang baru. Kenapa?

@Ini bukanlah cinta
@Masih terlalu awal untuk anda dan saya bercinta

Ianya cuma satu perasaan 'tertarik' yang merupakan satu naluri semula jadi semata-mata. Lelaki tertarik pada wanita dan begitu juga sebaliknya. Rasa tertarik ini bukan cinta, kerana ianya baru berada di permukaan (surface) hati bukan di dalam (in-depth) hati. Ia belum bersifat kekal dan boleh berubah-ubah kalau ada cabaran yang mendatang. Dalam situasi ini orang yang mengalaminya berpotensi untuk mengecewakan dan dikecewakan. Ada kemungkinan nanti, anda tertarik dengan yang lain, maka si dia anda akan tinggalkan. (Pahrol Muhd Juoi-Tentang Cinta)


Hati kita Allah yang milliki. Diri kita seluruhnya, dalam takdir-Nya. Perasaan manusia sentiasa berubah-ubah. Jangan mengharapkan ketetapan. Semuanya bersifat sementara. Berapa kali hati dan perasaan diserahkan kepada yang bukan hak? Berapa kali hati dan perasaan diserahkan kepada yang tidak layak? Kita sendiri punya pilihan sama ada untuk terus-terusan menjaga diri sendiri mahupun terus membiarkan diri dilukai kembali. Apa yang ada pada sebuah nama suci cinta andai fitrah yang Allah anugerahkan itu menjadi fitnah. Allah menciptakan hanya satu hati untuk dijaga, dibajai dengan ilmu dan menyerahkan seluruh ketakwaan kepada-Nya. bukan seluruh ketaatan kepada yang bukan berhak memiliki. 


Andai kita pernah tersilap langkah dalam mengatur drama kehidupan, kita masih mampu  untuk memperbetulkan skrip yang tersalah, tapislah di mana-mana yang perlu sebelum kita sendiri menyaksikan perbuatan kita di dunia nanti di mahsyar. Drama kita di dunia yang penuh leka dan alpa. Masih sempat untuk memperbetulkan kesilapan.


Wallahu'alam.

p/s: my tweeter.

Syukran Jazilan for reading

20110704

Ikhtilat 6: Awak dah janji tapi...

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.

 
Salam to all readers~ =) 


Selamat petang semua. Boleh terjah yang lain:
@ Ikhtilat: Awak, jangan buat saya jatuh hati pada awak
@ Ikhtilat 2: Jangan merajuk sayang
@ Ikhtilat 3: Ya Allah, berikan aku cinta
@ Ikhtilat 4: Eh awak, sorry saya terbeli tudung pendek
@ Ikhtilat 5: Sweetnya couple









Sejauh mana janji yang kita boleh tepati? Kalau rasa tak mampu untuk berjanji yang macam-macam jangan buat janji, kelak orang yang berharap kembali menagih janji kamu sedangkan kamu tidak mampu. Jangan melukakan hati insan lain. And of course janji masa bercinta ni hanya sekadar atas nama nafsu semata. Pernah dengar?


Jangan berjanji masa tengah gembira dan jangan buat keputusan masa tengah marah




Sejauh mana kita mampu percaya pada janji-janji kosong manusia? Allah berjanji pada kita bahawa apabila kita meminta kepada-Nya, Dia akan perkenankan. Sungguh, kita benar-benar terlupa siapa yang lebih menyayangi kita. ='(




"Dan Tuhanmu berfirman: Berdoalah kamu kepada-Ku nescaya Aku perkenankan doa permohanan kamu." (al-Ghafir:60)


Jangan cepat percaya, entahlah itu prinsip saya, sekarang agak sukar untuk saya percaya pada siapa-siapa. Pengalaman mengajar kita menjadi lebih berhati-hati.=) So, percaya pada Allah lebih bahagia. ^___^


p/s: selamat berbuka puasa kepada siapa-siapa yang berpuasa hari ni ;)

Syukran Jazilan for reading

20110703

Motivasi: Jom jadi cantik =)

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. 



Salam to all readers~ =) Semua manusia sukakan kecantikan, and itu tidak menjadi satu kesalahan pun. Hatta Tuhan yang kita sembah itu juga sangat cantik, kamil (sempurna), jamal (cantik), jalal (agung) merupakan sifat Allah. 


Allah juga cintakan keindahan, then thats why lah Islam yang Allah telah turunkan kepada kita juga saaangat indah. Jika ada orang mengatakan Islam itu tidak indah, bukan Islam itu yang tidak indah, sebenarnya jiwa orang itu yang tidak indah. Macam kelawar yang tak dapat melihat pada siang hari, bukan kerana siang itu gelap namun mata kelawar yang tidak mampu menatap terangnya siang. see? or macam matahari yang kita tak mampu lihat dengan mata kasar because of terlalu terang. 



Begitu jugalah dengan Allah, pencipta kita, tidak dapat dilihat kerana terlalu indah. =) Lihat saja ciptaan Allah dekat atas muka bumi ini, subhanallah, super indah bukan? 



i still remember, corak ni saya lukis merujuk kepada cawan saya dekat rumah ;)

Kalau bertanya persepsi cantik dekat semua orang, I believe they have different opinion. Sebagai seorang muslim, kita perlu mengukur kecantikan itu pada akhlak, ini lebih original. Kalau kata kita kecantikan terletak pada wajah, lama-lama berkedut juga, maka itu bukanlah kecantikan yang abadi lagi sejati.  Jangan sampai menyalahgunakan kecantikan ya wahai para muslimah, nasihat kepada diri saya terutamanya. Jom jadi cantik dan berakhlak, macam wanita pada zaman Rasulullah, ummahatul mukminin Siti Aisyah, Atikah binti Zaid dan ramai lagi. =)


So, macam mana nak dapatkan kecantikan yang sejati? Kecantikan bermula dari dalam ke luar and bukan sebaliknya. First, tanamkan iman yang sebenar-benarnya kemudian amalkan dan dibuktikan dengan perbuatan dan tingkahlaku yang baik. Apabila iman ditanam, syariat ditegakkan maka berbuahlah akhlak yang mulia. 



Anda tidak boleh mengubah wajah anda namun anda boleh mengubah kelakuan anda. dari buruk kepada baik, dari baik kepada yang leeebih baik. Harta, darjat, rupa dan agama (akhlak) merupakan 4 pandangan manusia dalam mencintai wanita. Tetapi Rasulullah s.a.w bersabda, pilih yang baik agamanya.




Kecantikan yang abadi terletak pada keelokan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya -Bapak Hamka-


Special thanks to sis Aisyah Amin. =) she is so beautiful.


p/s: credit to Tentang Cinta by Ustaz Pahrol.
Syukran Jazilan for reading

20110701

Proses perjalanan insan

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.




Salam to all readers. =) Semasa berada dalam kuliyah Aqidah, ustaz saya ada memberitahu tentang proses perjalanan insan.  Owh panjang lagi kehidupan kita sebenarnya. Terlalu panjang untuk kita harungi sendirian. Okay, update laju-laju sebab nak pergi buat kerja. =)










Tidakkah manusia itu melihat dan mengetahui, bahawa Kami telah menciptakan dia dari (setitis) air benih? Dalam pada itu (setelah Kami sempurnakan kejadiannya dan tenaga kekuatannya) maka dengan tidak semena-mena menjadilah ia seorang pembantah yang terang jelas bantahannya (mengenai kekuasaan Kami menghidupkan semula orang-orang yang mati),(36:77)




Dan sesungguhnya kami telah menciptakan manusia dari pati yang berasal dari tanah. (Pati yang berasal dari tanah, ialah pati makanan yang berasal dari tumbuh-tumbuhan dan tanaman yang tumbuh di bumi).Kemudian Kami jadikan pati itu setitis air benih (air mani), pada tempat penetapan yang kukuh. Kemudian Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah beku lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging, kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa ketul daging, kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang, kemudian Kami balut tulang-tulang itu dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk ia menjadi makhluk yang lain sifat keadaannya (keadaannya yang asal serta ditiupkan roh padanya). Maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik baik Pencipta.(23:2,13,14)


more info for Alam Kejadian Manusia.








"Dan kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan senda gurau. Sedangkan akhirat itu, sungguh lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Tidakkah kamu mengerti?" (6:32)






(Demikianlah keadaan orang-orang kafir itu), hingga apabila datang kematian kepada seseorang dari mereka, dia berkata: "Ya Tuhanku kembalikanlah Aku (ke dunia), Agar Aku berbuat amal yang saleh terhadap yang Telah Aku tinggalkan. sekali-kali tidak. Sesungguhnya itu adalah perkataan yang diucapkannya saja. dan di hadapan mereka ada dinding sampal hari mereka dibangkitkan.(23: 99-100)






Pada masa berlakunya tiupan sangkakala yang pertama yang menggoncangkan alam, (sehingga mati segala yang bernyawa dan punah-ranah sekalian makhluk selain dari yang dikecualikan),  Tiupan yang pertama itu diikuti oleh tiupan yang kedua, (yang menyebabkan orang-orang yang mati semuanya hidup semula serta keluar dari kubur masing-masing);Hati (manusia) pada hari itu berdebar-debar takut, Pemandangannya tunduk gerun. Mereka (yang ingkar) berkata: Sungguhkah kita akan dikembalikan hidup seperti keadaan di dunia dahulu?  Bolehkah (dihidupkan semula) sesudah kita menjadi tulang yang reput? Mereka berkata lagi (secara mengejek: Kalaulah berlaku) yang demikian, sudah tentu kembalinya kita (hidup semula) itu satu perkara yang merugikan! (Menghidupkan semula tidaklah sukar), kerana berlakunya perkara itu hanyalah dengan satu jeritan (yang terbit dari tiupan sangkakala yang kedua);  yang menyebabkan mereka dengan serta-merta berada di muka bumi yang putih rata.(79:6-14)
 



Semua yang ada di bumi itu akan binasa. Dan tetap kekal Wajah Tuhanmu yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan.(55: 26-27).


Kami tidak menjadikan hidup abadi bagi seorang manusia pun sebelum kamu (Muhammad), maka jikalau kamu mati, apakah mereka akan kekal? Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Kami akan menguji kalian dengan keburukan dan kebaikan sebagai cubaan (yang sebenar-benarnya). Dan hanya kepada Kamilah kalian dikembalikan.(21: 34-35).


Kita sering sibuk-sibukkan diri kita dengan urusan duniawi sehingga terlupa urusan ukhrawi. Peringatan kepada diri sendiri terutamanya, banyak salah silap. T___T

p/s: Sesungguhnya, dunia hanyalah tempat persinggahan yang sementara. jadikan dunia sebagai medan untuk mengumpul amal bagi bekalan di sana kelak.


p/s/s: Saya rasa saya boleh update seminggu sekali je setakat masa yang terhad ni, kalau terlebih tu rezeki~ =)

Syukran Jazilan for reading

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta